José Antonio Heredia: «Sant Vicent va saber triar la cultura de la vida enfront de la cultura de la mort»

José Antonio Heredia: «Sant Vicent va saber triar la cultura de la vida enfront de la cultura de la mort»

El bisbe auxiliar de València Mons. Fernando Ramón va presidir en la Catedral la solemnitat de sant Vicent Ferrer, patró de la Comunitat Valencia, amb la celebració d’una eucaristia en què, segons la tradició, la predicació va ser realitzada per un sacerdot dominic, enguany el professor de la Facultat de Teologia de València José Antonio Heredia.

Al llarg de la seua predicació, el religiós dominic va assenyalar que “sant Vicent va saber triar la cultura de la vida enfront de la cultura de la mort. La guerra i la mort és incompatible amb este Déu que se’ns ha manifestat en Crist Jesús, com a Paraula que s’encarna i no sols crea, sinó que recrea, és a dir, que salva o que fa posible la vida”.

Recordant les paraules del papa Francesc va afegir que “el fet que la mort siga promoguda com una solució per a alguns, el que en les guerres hagen de morir uns per part d’uns altres, és certament en paraules del papa Francesc, un fracàs de la humanitat”.

“El cristià és testimoni de l’amor de Déu que crea i que fa possible la vida, tant per mitjà de la procreació com per la cura de la creació, com ens ha recordat el papa Francesc, i per això, no destruïx la vida quan esta es torna complicada, infecunda o inútil.”

“La conversió és un desprendre’s de coses, persones, expectatives, interessos i fins i tot del propi jo, per a obrir-nos a Déu i a la seua voluntat amorosa”, va dir Heredia.

Recordà també que “sant Vicent és un exemple d’home obert a altres cultures països i llengües; i això és possible per la seua constant conversió i predicació de l’Evangeli.” Sant Vicent va ser un mestre de vida interior, “un mestre en este art del despreniment i de la conversió”, va afegir.

Igualment, va assenyalar que el sant valencià va fer present el misteri de la Paraula, que s’encarna mitjançant la predicació: “Un do que es va convertir en la seua manera de viure i d’actuar en el món. D’ací brolla l’home nou capaç d’escoltar i d’acollir a l’altre amb majúscula, especialment: al foraster, a l’orfe, al pobre, a la vídua, al necessitat, a qui té protecció, a qui ho ha perdut tot com hem vist recentment amb la Dana”.

“El papa Francesc ens ha donat grans exemples d’acolliment i d’escolta en este sentit, posant-se de cara als necessitats. Si realment ens posem també nosaltres a l’escolta de la Paraula de Déu, podrem dir també una paraula d’alè, una paraula evangelitzadora i no de rebuig cap a aquells germans i germanes que venen, amb nombroses possibilitats però amb nombroses necessitats. Donant eixa esperança que no quedarà mai defraudada”, recordant el lema de l’Any Sant Jubilar que estem celebrant.

Finalment, el pare Heredia ha assenyalat que, amb la mediació de sant Vicent Ferrer sigan capaços de posar-nos en camí per a ser una Esgléssia en eixida, com dessitjava el papa Francesc i que en el món  “brille la llum de la vida, del matrimoni, de la família, del sacerdoci, de la vida consagrada, de la dona com a constructora d’un món sempre nou i capaç d’acollir i no de marginar, i així salvar la societat del virus mortal de la degradació, de la guerra i la violència”.

L’Arquebisbe de València no va poder presidir la misa solemne en trovar-se en Roma amb motiu de la misa exequial de l’etern descans del papa Francesc.

(Fotos: Víctor Gutiérrez/Delegació de Mitjans de l’Arxidiòcesi de València)

2025-04-29T15:53:43+00:00 29-abril-2025|Festividades, Noticias de la Facultad, Profesores Facultad Teología Valencia|Comentarios desactivados en José Antonio Heredia: «Sant Vicent va saber triar la cultura de la vida enfront de la cultura de la mort»