El Instituto Diocesano de Ciencias Religiosas (IDCR) de la Archidiócesis de Valencia y la Confraria de la Mare de Déu dels Desemparats han organizado un ciclo de conferencias en el que participarán diversos docentes de la Facultad de Teología San Vicente Ferrer de la UCV.
La formación, que se impartirá en el salón de actos de la Vicaría de Evangelización (c/ Avellanas, 12), comenzará el próximo 20 de enero y se desarrollará durante varios lunes, hasta el 3 de marzo. Todas las presentaciones empezarán a las 19:00 horas y están pensadas especialmente para los cofrades y entidades de la Basílica de la Virgen de los Desamparados.
El programa de conferencias se iniciará el 20 de enero con el profesor Adrián Taranzano, que ofrecerá su visión sobre el tema Dios nos habla: los lenguajes en el diálogo con el Misterio. El Padre quiere revelarse al hombre desde el inicio de los tiempos y lo hace a través de signos, símbolos o ritos. Desde una perspectiva fenomenológica.
El lunes 27 de enero la conferencia tratará la cuestión Escuchamos: algunos grandes oyentes del Antiguo Testamento y será ofrecida por el profesor José Rafael Reyes OP. Dios escoge y se revela al pueblo de Israel. Conoceremos a los «grandes escuchadores» de las antiguas Sagradas Escrituras: patriarcas, profetas… desde la perspectiva de la escucha.
El profesor Ricardo Lázaro será el ponente en la tercera sesión, prevista para el 10 de febrero. Con el título de Jesús, la Palabra nueva en la historia de cada día, se hará una aproximación a la figura de Jesús, la Palabra. Se analizará la novedad que suponen afirmaciones como «Misericordia quiero y no sacrificio» (Mateo 9, 13) o «los últimos serán primeros y los primeros, últimos» (Mateo 20, 16).
La cuarta sesión prevista será el 17 de febrero, también a las 19:00. En esta ocasión la charla será ofrecida por el profesor Edgar Esteve, delegado diocesano de Liturgia, en torno al tema Celebramos: los sacramentos, más que ritos. La liturgia es lenguaje y expresión de la fe. Los sacramentos suponen el encuentro con Dios en nuestra vida, en nuestra historia.
Vicente Botella OP, vicedecano de la Facultad de Teología y delegado diocesano de Relaciones Interconfesionales y Diálogo Interreligioso, hablará sobre María, Mare de Déu dels Desamparats: la gran oyente, desde la perspectiva de la escucha y el acompañamiento. María nos ayuda y empuja a escuchar a Jesús: «Haced lo que él os diga» (Juan 2, 5). Esta sesión se desarrollará el 24 de febrero.
Nos comprometemos: misión y compromiso del cofrade en el mundo es el título de la sexta y última conferencia del ciclo organizado por el IDCR y la Confraria de la Mare de Déu. El lunes 3 de marzo, de nuevo a las 19:00, el profesor José Ignacio Llópez, director también del Colegio Imperial de niños huérfanos de San Vicente Ferrer, será el encargado de reflexionar en torno a la tarea y responsabilidad evangelizadora de los miembros de las cofradías. Tratará de responder a preguntas como ¿qué hacemos? o ¿por qué lo hacemos?, desde una perspectiva histórico-salvífica.
Sis professors de la Facultat participen en un cicle de conferències de l’IDCR i la Confraria de la Mare de Déu dels Desemparats
L’Institut Diocesà de Ciències Religioses (IDCR) de l’Arxidiòcesi de València i la Confraria de la Mare de Déu dels Desemparats organitzen un cicle de conferències sobre formació teològica en què participaran diversos docents de la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer de la UCV.
La formació, que s’impartirà en el saló d’actes de la Vicaria d’Evangelització (c/ Avellanes, 12), s’obrirà el pròxim 20 de gener i es desenvoluparà durant sis dilluns, fins al 3 de març. Totes les presentacions començaran a les 19:00 hores i estan pensades especialment per als confrares i entitats de la Basílica de la Mare de Déu.
El programa de conferències començarà el 20 de gener amb el professor Adrián Taranzano, que oferirà la seua visió sobre el tema Déu ens parla: els llenguatges en el diàleg amb el Misteri. El Pare es vol revelar a l’home des de l’inici dels temps i ho fa mitjançant signes, símbols o ritus. Des d’una perspectiva fenomenològica.
El dilluns 27 de gener la conferència tractarà la qüestió Escoltem: alguns grans oients de l’Antic Testament i serà oferida pel professor José Rafael Reyes OP. Déu escull i es revela al poble d’Israel. Coneixerem els «grans escoltadors» de les antigues Sagrades Escritures: patriarques, profetes… des de la perspectiva de l’escolta.
El professor Ricardo Lázaro serà el ponent a la tercera sessió, prevista per al 10 de febrer. Amb el títol de Jesús, la Paraula nova en la història de cada dia, es farà una aproximació a la figura de Jesús, la Paraula. S’analitzarà la novetat que suposen afirmacions com «Misericòrdia vull i no sacrifici» (Mateu 9, 13) o «els últims seran primers i els primers, últims» (Mateu 20, 16).
La quarta sessió prevista per la Confraria de la Mare de Déu dels Desemparats serà el 17 de febrer, també a les 19:00. En esta ocasió la conferència serà oferida pel professor Edgar Esteve, delegat diocesà de Litúrgia, al voltant del tema Celebrem: els sagraments més que ritus. La litúrgia és llenguatge i expressió de la fe. Els sagraments suposen la trobada amb Déu a la nostra vida, a la nostra història.
Vicente Botella OP, vicedegà de la Facultat de Teologia i delegat diocesà de Relacions Interconfessionals i Diàleg Interreligiós, parlarà sobre Maria, Mare de Déu dels Desemparats: la gran oient, des de la perspectiva de l’escolta i l’acompanyament. Maria, ens ajuda i espenta a escoltar a Jesús; «Feu el que ell vos diga» (Joan 2, 5). Esta sessió es desenvoluparà el 24 de febrer.
Ens comprometem: missió i compromís del confrare en el món és el títol de la última conferència del cicle organitzat per l’IDCR. El dilluns 3 de març, de nou a les 19:00, el professor José Ignacio Llópez, director també del Col·legi Imperial de xiquets orfes de Sant Vicent Ferrer, serà l’encarregat de reflexionar al voltant del treball i responsabilitat evangelitzadora dels membres de les confraries. Tractarà de respondre preguntes com què fem? o per què ho fem?, des d’una perspectiva històrica i salvífica.